Ekspres do kawy z młynkiem stalowym czy ceramicznym?

Być może w Twoim życiu nadszedł ten moment: decydujesz się na ekspres do kawy z młynkiem! Jednak zabawa dopiero się rozpoczyna, bowiem decydując się na zakup takiego sprzętu trzeba przebrnąć przez cały szereg kolejnych wyborów: jaki ekspres wybrać: automatyczny, przelewowy, czy może kolbowy? Czy chcemy zdecydować się na młynek z regulacją mielenia, czy taki, który dobiera grubość przemiału automatycznie?

Dziś chcemy pomóc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie, które dla laika może wydawać się niezrozumiałe i przytłaczające: czy wybrać ekspres do kawy z młynkiem stalowym, czy ceramicznym? Wbrew pozorom ten wybór będzie miał ogromny wpływ na specyfikę parzenia w naszym ekspresie.

Ale… dlaczego młynki żarnowe?

To pytanie, które może przyjść do głowy wielu początkującym kawoszom. Dlaczego niemal każdy ekspres do kawy z młynkiem wyposażony jest w młynek żarnowy, nie zaś nożowy: to bowiem znacznie obniżyłoby cenę produktów? Odpowiedź jest całkiem prosta: podczas gdy młynki nożowe “siekają” kawę na drobne kawałki o różnych rozmiarach, w młynkach żarnowych ziarna są “przeciskane” przez ciasną szczelinę między oboma żarnami – cząsteczki kawy będą tak duże, jak szczelina między żarnami. Oznacza to, iż przemiał jest jednolity. Jest to istotne, ponieważ w zależności od wielkości cząsteczki kawy zaparzają się szybciej lub wolniej. Gdy przemiał jest nierówny, w części z nich ekstrakcja następuje szybciej, niż w innych, a co za tym idzie, smak naparu jest niezbalansowany. Dobry ekspres do kawy z młynkiem zapewnia najwyższą jakość przemiału, a co za tym idzie, najlepszy smak. 

Jakie żarna wybrać?

Skoro wiemy już, czemu żarna okazują się lepszym wyborem, czas porozmawiać o nich samych w sobie. Jak już wiemy, występują one w dwóch wariantach: ceramicznym i stalowym. Oba rozwiązania niosą za sobą plusy i minusy, a ich porównanie jest niezbędne, by wybrać idealny ekspres do kawy z młynkiem.

Żarna ceramiczne

Ten wariant jest zdecydowanie popularniejszy, bowiem produkcja żaren ceramicznych jest zwyczajnie tańsza. Na początku powiedzmy o największej wadzie tego typu żaren: generują nieco większą ilość kawowego pyłu, który może wpływać negatywnie na równą ekstrakcję. Jednak to, co jedni uznają za minus, drudzy mogą uznać za zaletę: większa ilość pyłu to także większe body naparu: pełniejszy, bardziej intensywny smak. Miłośnicy klasycznego, włoskiego espresso z pewnością docenią ten rodzaj żaren. 

Ceramika niesie za sobą jeszcze jedną wadę: jest krucha, co ma znaczenie w przypadku potencjalnej ekspozycji na niebezpieczne warunki. W przypadku, gdy chodzi o ekspres do kawy z młynkiem, który spokojnie zdobi nasz kuchenny blat, nie jest to jednak zagrożenie bardzo realne. Z drugiej zaś strony żarna ceramiczne cechuje ponad dwukrotnie dłuższa żywotność względem żaren stalowych.

Żarna stalowe

Ten rodzaj żaren wytwarza mniejszą ilość pyłu, przez co kawa jest nieco “czystsza” w smaku, a nuty smakowe nieco bardziej wyraźne. Z tego powodu będzie to dobry wybór dla odważnych kawoszy, którzy lubią być zaskakiwani smakiem wybranych przez siebie ziaren. 

Jak już podkreśliliśmy, żarna stalowe są również mniej kruche od ceramicznych, cechuje je nieco krótsza żywotność, natomiast atutem jest możliwość ich “naostrzenia” (choć ostrzenie żaren nie jest jeszcze w Polsce popularną usługą).

Ekspres do kawy z młynkiem w praktyce

Skoro powiedzieliśmy już o wadach i zaletach obu rozwiązań, czas przedstawić przykłady ekspresów do kawy z młynkiem z obu kategorii.

Ekspres do kawy z młynkiem ceramicznym: Dr. Coffee C1. Źródło: Przyjaciele Kawy

Na pierwszy ogień weźmy ekspres do kawy z młynkiem ceramicznym: Dr. Coffee C11, który nie dość, iż cechuje się niezwykłym, przyciągającym oko designem, jest również wyposażony w ceramiczny młynek z płaskimi żarnami! Ten typ żaren gwarantuje jeszcze bardziej równomierny przemiał i jeszcze lepszy smak kawy – a sam przemiał można dodatkowo regulować, by idealnie dopasować smak do swoich preferencji…

Ekspres do kawy z młynkiem stalowym: JURA S8. Źródło: Przyjaciele Kawy

Z drugiej strony stoi zaś chociażby JURA S8, niezwykły ekspres ze stalowym młynkiem Aroma. Jakie wyjątkowe zalety niesie za sobą ten konkretny model? Zamontowany młynek posiada ulepszoną geometrię żaren, dzięki której pracuje szybko, wydajnie, cicho, a w samej zmielonej kawie zachowane jest aż o 12,2% więcej aromatu w porównaniu do młynków standardowych! Jak wyczuwalna jest ta różnica? Cóż, o tym trzeba się już przekonać na swoich własnych kubkach smakowych.

Podsumowanie

Tym artykułem mieliśmy nadzieję pomóc zrozumieć istotność, jaką w ekspresie do kawy z młynkiem mają poszczególne typy żaren. Niestety, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, które żarna są lepsze. W tej bowiem kwestii wszystko sprowadza się do indywidualnych preferencji poszczególnych kawoszy. Mamy jednak nadzieję, iż po lekturze tego artykułu, z pogłębioną znajomością tematu, a także wiedzą na temat własnego gustu uda ci się podjąć właściwą decyzję dotyczącą wyboru urządzenia, które może znaleźć się w twojej kuchni. Powodzenia i smacznego!

Artykuł promocyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
remont starego domu z cegły

Remont starego domu z cegły – czy warto kupić dom z myślą o odnowieniu?

Następny artykuł
głośny remont w bloku do której godziny

Głośny remont w bloku – do której godziny można go przeprowadzać?

Związane stanowiska