Podłoga do kuchni – jaka podłoga będzie praktyczna?

Podłoga do kuchni musi sprostać wielu wymaganiom. Kuchnia to specyficzne miejsce w domu. Narażone jest na powstawanie plam oraz częsty kontakt z wodą. Materiał podłogi musi być trwały oraz prosty w pielęgnacji. Czytaj dalej!
podłoga do kuchni

Podłoga do kuchni musi być łatwa do utrzymania w czystości. Z tego powodu przeważnie w Polsce konsumenci wybierają płytki ceramiczne. Są one trwałe oraz odporne na ścieranie. Co więcej, nie ulegają przebarwieniu. Można je w prosty sposób czyścić przy pomocy ogólnodostępnych środków czystości. Zaletą płytek ceramicznych jest to, że są łatwo dostępne oraz wielofunkcyjne. Bardzo dobrze sprawdzają się w łazience oraz kuchni. Na rynku dostępne jest wiele wzorów oraz kształtów płytek. Jednak czy to jedyna opcja? Dowiedz się więcej!

Podłoga do kuchni – naturalna alternatywa dla płytek

Podłoga do kuchni może zostać wykonana z kamienia naturalnego. Jest to materiał, który stosowany jest na podłogach ze względu na ciekawy wygląd oraz wysoką trwałość. Odpowiednio przygotowany kamień jest wodoodporny. Musi zostać jednak zakonserwowany. Bardzo często w kuchni wykorzystuje się granit. Wykazuje on się dodatkowo kwasoodpornością. Zaletą kamienia naturalnego jest to, że występują w wielu różnorodnych kolorach. Kamienie mają również ciekawe tekstury oraz struktury, które możesz komponować według swojego uznania.

W jaki sposób dobierać materiał na podłogę?

Jeżeli chcesz, aby twoja kuchnia była miejscem, do którego codziennie wracasz z uśmiechem na ustach, to musisz wybrać do niej materiały praktyczne. Bardzo ważna jest podłoga. Musisz liczyć się z tym, że prędzej czy później coś spadnie na podłogę, powodując plamę. Czasem może dochodzić do sytuacji, w których na podłogę upadnie ciężki, metalowy garnek. Podłoga musi to wytrzymać. Nie chcesz cały czas myśleć o tym, że jedne błąd może spowodować trwałe uszkodzenie podłogi. Musisz pamiętać również o tym, że w kuchni panuje wysoka zmienność temperatur, a gorący tłuszcz może paść na posadzkę.

Beton architektoniczny zamiast płytek ceramicznych

Podłoga do kuchni wykonana z betonu architektonicznego może być ciekawą alternatywą dla klasycznych płytek ceramicznych. Co wyróżnia ten materiał? Wysoka odporność na czynniki mechaniczne oraz wodoodporność, która jest szczególnie istotna w kuchni. Co ważne dla niektórych, nie zawierają sztucznych włókien, które przy długotrwałym kontakcie mogłyby być niebezpieczne dla zdrowia (szczególnie dzieci). Montaż płytek z betonu architektonicznego można przeprowadzić przy pomocy odpowiedniego kleju lub kotew do betonu.

Czy podłoga do kuchni z drewna naturalnego ma sens?

Podłoga do kuchni z drewna? Drewniane panele nie są zbyt praktyczne. Podłoga w kuchni narażona jest na wilgoć. Drewniana posadzka będzie pod wpływem wilgoci wypaczać się, czyli wyginać. Dlatego, jeżeli chcesz zastosować drewno w kuchni, musisz zadbać o odpowiednią impregnację. Naturalny materiał, niepoddany odpowiednim zabiegom, nie będzie wytrzymały. Zwróć również uwagę na gatunek drewna. Do kuchni najlepiej nadaje się dąb oraz buk z naszych rodzimych gatunków. Możesz sięgnąć po egzotyczne drzewa, które mają wyższą odporność na wilgoć.

Panele podłogowe – popularna opcja B

Zaraz po płytkach ceramicznych, w pomieszczeniach użytkowych najczęściej Polacy stosują panele podłogowe. Przemawia za nimi cena. Często minimalistyczny wzór pozwala dobrze skomponować wnętrze. Panele są niestety podatne na zarysowania oraz inne uszkodzenia mechaniczne. Łatwo jednak można usunąć z nich zabrudzenia. Jeżeli jednak chcesz wykończyć swoje wnętrze według najwyższych standardów, możesz zakupić panele najwyższej klasy. Będą one wykazywały znacznie lepsze właściwości. Będą bardziej wytrzymałe. W miejscach najwyższej eksploatacji zaleca się jednak inne materiały.

Podłogi winylowe

Podłoga do kuchni wykonana z winylu to ciekawy pomysł. Kuchenne aranżacje stają się wtedy bardziej urozmaicone. Na pytanie – jaka podłoga do kuchni? – jedną z najlepszych odpowiedzi jest winyl. Dlaczego? Ponieważ jest on wodoodporny, bezpieczny w codziennym użytkowaniu oraz odporny na zarysowania. Co więcej, panele winylowe mają bardzo dobre właściwości akustyczne. Występują w wielu różnych wzorach, dzięki czemu mogą stanowić ciekawą ozdobę kuchni. Warto rozważyć zastosowanie materiałów z powłoką winylową szczególnie mając ogrzewanie podłogowe.

Panele korkowe

Korek to materiał, który nie jest specjalnie popularny. Wiele osób bagatelizuje jego potencjał. To jednak błąd. Powlekane płyty korkowe to typ podłogi drewnianej, która wykazuje się wysoką odpornością na ścieranie. Co więcej, podłoga korkowa bardzo dobrze tłumi dźwięki. Płyty korkowe, które powlekane są powłoką winylową, są twarde i odporne na działanie wilgoci. W związku z tym może to być świetne wykończenie podłogi kuchni ze względu na dobry stosunek ceny do jakości.

Wykładzina PCV na podłodze w kuchni

Wykładzina PCV to materiał elastyczny, który szybko pozwala odmienić kuchnię. Montowana jest ona bezpośrednio na starej podłodze. Dzięki temu możesz nią zastąpić płytki lub panele, które przestały ci się podobać. Wykładzina sprzedawana jest w dużych kawałkach, które następnie mocuje się na powierzchni. Wykładzina PCV jest montowana w taki sposób, że nie ma śladów łączeń. Plusem tego rozwiązania jest to, że nie musisz zrywać starej podłogi. W każdej chwili możesz również usunąć wykładzinę, odsłaniając to, co znajduje się pod nią.

Gres podłogowy do kuchni

Płyty gresowe, czyli popularny gres to materiał, który dostępny jest w różnych wzorach i kolorach. Jest to nic innego, jak rodzaj płytek ceramicznych. Gres jest tworzony z kamionki szlacheckiej. Zostaje ona sprasowana, a następnie wypalona. Bardzo często taki płytki imitują beton lub inne kamienie, nawet takie jak marmur. Dzięki temu stają się ciekawym narzędziem dla architektów, którzy mogą przy ich pomocy dowolnie aranżować wnętrze. Jest to materiał twardy, który wykazuje dużą odporność na ścieranie i rysowanie. To szczególnie cenne w przypadku kuchni. Gres jest trwały i ciężko go uszkodzić.

Podłoga do kuchni wykonana z kamienia

Kamienna podłoga musi być odpowiednio twarda, nienasiąkliwa oraz odporna na eksploatację. Nie każdy kamień spełnia te kryteria. Jednym z najlepszych kamieni do kuchni jest granit. Raczej odracza się stosowanie piaskowca, marmuru oraz kamieni wapniowych. Każdy kamień wymaga właściwej impregnacji. Do tego celu wykorzystuje się specjalne detergenty. Kamienna podłoga może służyć latami. Musi być jednak odpowiednio pielęgnowana. Niestety wiąże się ona przeważnie z wysoką ceną. Mowa tutaj nie tylko o samych materiałach, ale również o robociźnie.

Jeżeli nie chcesz laminować, polerować oraz w inny sposób pielęgnować podłogi, to wybierz taki materiał, który tego nie wymaga. Miłośnicy drewna mogą zastanowić się nad merbau, jest to wytrzymały materiał, który dobrze sprawdza się w kuchni. Drewno rozsądniej pozostawić do salonu, a w kuchni sprawdzi się lepiej inny materiał. Do białej kuchni może kusić wapień, jest to jednak zły wybór, ponieważ ten kamień jest zbyt delikatny. Lepiej zdecydować się na okładziny granitowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
podłoga na balkon

Podłoga na balkon, czyli jaka posadzka spełni swoją rolę najlepiej?

Następny artykuł
ściany przesuwne

Ściany przesuwne – przesuwne i akustyczne ścianki działowe do każdego mieszkania

Związane stanowiska