Kuchnia elektryczna czy indukcyjna – którą wybrać?

Urządzenie wygodnej kuchni wymaga czasu i dokładnego przeanalizowania swoich potrzeb. Wszystko po to, by wybrać sprzęty, które ułatwią przygotowywanie i przechowywanie posiłków. Jednym z najczęstszych dylematów jest wybór rodzaju kuchni.

Elektryczna czy indukcyjna – która będzie lepszą opcją? Oba rodzaje tego sprzętu mają swoje zalety, które mogą wpływać na naszą decyzję o zakupie. Pora im się uważnie przyjrzeć i dokładnie je przeanalizować!

Kuchnia elektryczna czy indukcyjna – a czemu nie gazowa?

Zacznijmy od tego, dlaczego sięgamy po kuchnię elektryczną lub indukcyjną, a nie gazową. Powód może być prozaiczny, jak brak instalacji gazowej w budynku, co często spotykane jest na nowych osiedlach. Inni – będą rezygnować z gotowania na gazie ze względów bezpieczeństwa.

Są jednak dostępne ciekawe alternatywy. Skoro wykluczyliśmy gotowanie na gazie, czas zdecydować, czy lepszą opcją będzie kuchnia elektryczna czy indukcyjna?

Kuchnia elektryczna – dlaczego warto?

Zasada działania kuchni elektrycznej jest prosta – żeliwną lub ceramiczna płyta zasilana jest energią elektryczną, która sprawia, że powierzchnia się podgrzewa. Jej zaletą jest fakt, że długo utrzymuje ciepło – nawet wtedy, gdy już ją wyłączymy. Przydaje się to zwłaszcza wtedy, gdy spodziewamy się gości i chcemy, by podawane po kolei dania były odpowiednio podgrzane.

Z tą właściwością wiąże się jednak drobna niedogodność w postaci stosunkowo długiego czasu nagrzewania. Musimy mieć jednak świadomość, że i tak korzystając z kuchni elektrycznej, proces gotowania będzie przebiegał szybciej niż choćby na kuchence gazowej.

Co jeszcze możemy zapisać po stronie zalet? Niewątpliwie możliwość korzystania z każdego typu garnków! Jeśli porównamy to z dość surowymi wymaganiami w opcji indukcyjnej, docenimy możliwość korzystania z garnków, które już mamy.

Czy to rozwiązanie ma jakieś wady? Jedną z nich jest koszt energii elektrycznej – to najdroższy z dostępnych sposobów gotowania. Drugi minus związany jest z powolnym oddawaniem ciepła przez płytę elektryczną – jej powierzchnia długo pozostaje ciepła, przez co łatwiej o oparzenie. Ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy mamy w domu dzieci – nawet po zakończonym gotowaniu powinniśmy zachować ostrożność.

A może kuchnia indukcyjna? Najważniejsze zalety

Alternatywą dla kuchni elektrycznej jest korzystanie z kuchni indukcyjnej. Naczynia są tu ogrzewane dzięki zjawisku indukcji, które polega na wytwarzaniu pola elektromagnetycznego. Niesie to ze sobą konkretne konsekwencje – aby móc korzystać z tego rodzaju kuchni, potrzebne są specjalne garnki ferromagnetyczne.

Wymiana naczyń to jednak główna wada tego rozwiązania, bo w pozostałych kwestiach znajdziemy bardzo dużo plusów. To rozwiązanie tańsze w eksploatacji niż kuchnia elektryczna, a dodatkowo – przygotowywanie potraw na tego rodzaju kuchni jest naprawdę szybkie. Nie mówiąc o tym, że w trakcie gotowania płyta się nie nagrzewa – trudno więc o oparzenia. To znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie dla rodziców małych dzieci.

Kuchnia indukcyjna czy elektryczna?

Oba rodzaje kuchni mają swoje zalety, które mogą okazać się przeważające przy podejmowaniu decyzji o wyposażeniu w nie kuchni. Ze względów bezpieczeństwa, warto wybrać kuchnię indukcyjną, która dodatkowo jest tańsza w eksploatacji. Są jednak zwolennicy opcji elektrycznej – i tutaj kluczem do sukcesu będzie dobranie odpowiedniego sprzętu.

Kuchenka indukcyjna czy kuchenka elektryczna – w sklepach online znajdziemy wiele modeli obu rodzajów sprzętów do gotowania. Na który postawić? To indywidualna decyzja, którą warto pojąć po namyśle, lekturze recenzji użytkowników i specyfikacji technicznej urządzeń. My zachęcamy do sprawdzenia oferty kuchenek elektrycznych w MediaMarkt.pl

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Stal nierdzewna w domu - jakie ma zastosowanie

Następny artykuł

Stół bankietowy cateringowy 200 x 90 cm model Strong

Związane stanowiska